A Polgármesteri Hivatal nem ismeri a képviselő-testület által útépítésre létrehozott és az önkormányzattal azonos címre bejegyzett közalapítványt

Múlt héten tovább folytattuk a harcot a dunakeszi közpénzek átláthatóságáért. Miközben az Önkormányzat és pláne a Közüzemi Kft. még mindig nem teljesítette teljes körűen a közérdekű adatokkal kapcsolatos kötelezettségeit (emiatt további lépéseket teszünk, melyekről minél előbb próbálok beszámolni), egy újabb, közpénzt kezelő jogi személy, a Dunakeszi Város képviselő-testülete által 2001-ben, 10 millió forint alaptőkével alapított Dunakeszi Úthálózatáért Közalapítvány pénzügyeit kezdtem el feszegetni.

(Az alapítvány kuratóriumi elnöke Kovács László korábbi önkormányzati képviselő - a városi televízió üzemeltetésére kijátszott közbeszerzést megnyerő vállalat tulajdonosának férje -, akivel egyébként a Benkő Tamás jelenlegi fideszes képviselő által hirdetett Zöld alsó című újság legújabb számában közöl szívélyes interjút. A kuratórium további tagjai nevük alapján vélhetően Kovács egyik cégtársa, valamint egy helyi építési vállalkozó.)

Nos, a testület által alapított közalapítvány adatai (a törvénnyel ellenkező módon) némiképp hiányosan, pénzügyei pedig semmilyen formában nem elérhetők a város honlapján.

Egyrészt közérdekű adatigényléssel fordultam a jegyzőhöz a képviselő-testület által alapított közalapítvány azon adatainak megismerésére, amelyek nem elérhetők a honlapon - noha ezek közül többet a törvény szerint ott kérés nélkül meg kellene jelentetni.

Másrészt az alapítványhoz közvetlenül is adatigényléssel fordultam, amelyet mint közpénzt kezelő szervezetnek tettem fel és az alapítvány pénzmozgásairól kértem benne részletes tájékoztatást. Ez utóbbi adatigénylést először múlt pénteken a közalapítványnak címezve e-mailben, majd annak bejegyzett székhelyére, a Polgármesteri Hivatal címére hétfőn postán is megküldtem. (Hogy egy képviselő-testület által alapított, közfeladat ellátására létrejövő alapítvány székhelye megegyezik az önkormányzat címével, az egyébként egy logikus döntés, ha olvasóim belegondolnak.)

Ezen a ponton történt meg az eddig példátlan eset: a Polgármesteri Hivatal iktatója postai levelemet "a címzett ismeretlen" megjelöléssel és a 92. sorszámú hivatali bélyegzővel lebélyegezve visszaküldte.

Most hagyom mindezt olvasóim számára egy kissé emészteni: a dunakeszi képviselő-testület által közpénzből finanszírozott, 10 millió forint induló vagyonnal alapított és a Hivatal címével megegyező székhelyre bejegyzett közalapítványnak küldött levelemet a Polgármesteri Hivatal "a címzett ismeretlen" megjelöléssel visszaküldte.

Slusszpoén:

Miután a visszaküldött levelet ma fél 11-kor a Jobbik központjától kézhez kaptam, azonnal hazaindultam Dunakeszire és a gazdálkodási adatokat kérő adatigénylést még a Hivatal zárása előtt személyesen újra leadtam az iktatóban, hivatkozva a nálam lévő, kinyomtatott bírósági nyilvántartásra, mely szerint a testület által alapított közalapítvány székhelye egyébként az Önkormányzat címe. Az igénylést ezúttal (a 92. sorszámú hivatali bélyegzővel lebélyegezve) átvették. (Hangsúlyozom, a 92. számú bélyegzővel, amellyel három nappal korábban ugyanezt az adatigénylést elutasították.)

Örülünk, hogy a Polgármesteri Hivatal immár emlékszik a képviselő-testület által létrehozott alapítványra. Várjuk annak gazdálkodási adatait.

Varga Zoltán Péter - facebook