Elfogult, választási jogsértésért elmarasztalt választási bizottság újrázhat a dunakeszi választókerületben, a Fidesz jóvoltából

A dunakeszi képviselő-testület fideszes többsége múlt csütörtöki ülésén választotta meg a 2018-as országgyűlési választást helyben "felügyelő" választókerületi választási bizottságot. A kormánypárti képviselők jóvoltából a három tagból két olyan személy újrázhat, akik 2014-ben az önkormányzati választáson ugyancsak a választási bizottság tagjaként tevékenykedtek és ennek során elfogult, mindenben a Fidesz-KDNP-nek kedvező, sőt, jogsértő tevékenységükkel hívták fel magukra a figyelmet.

2014-ben a választási bizottság kivétel nélkül valamennyi választási kifogás elbírálása során a Fidesznek adott igazat, amely döntések egyetlen egy kivételével nem állták ki a másodfokú eljárás próbáját, a területi választási bizottság azokat az egyetlen említett kivételtől eltekintve egytől-egyig megváltoztatta. A választási bizottságnak egy kivételével nem volt tehát olyan döntése, amelyet megalapozottnak gondolt volna a másodfokú választási bizottság, azok mindegyike jogsértő, részrehajló, a Fidesz-KDNP-t jogszerűtlenül segítő, utóbb megváltoztatott döntés volt.

Fentieken túl az említett választási bizottság nem csak a jelölő szervek vitáiban nem volt képes részrehajlás nélkül igazságot tenni, hanem példa nélküli módon saját magát, mint a választások tisztaságáért felelős állami szervet is elmarasztalták a választási törvény megsértéséért 2014-ben.

Ezen részrehajló, a Fidesz-KDNP-nek jogszerűtlenül kedvező, választási jogsértésért elmarasztalt bizottság két tagja kerül most többségbe a 2018-as választást felügyelő új választási bizottságban, természetesen a Fidesz-KDNP jóvoltából.

Felmerül a kérdés, hogy hogyan tudja garantálni a választási küzdelem tisztaságát és az esélyegyenlőséget egy ilyen tagokból álló szerv? Vajon a Fidesz-KDNP annyira fél egyetlen kihívójától a Jobbiktól, hogy már a választási bizottságok szintjén megpróbálja befolyásolni a választások eredményét?

országgyűlési képviselőjelölt