Eredménnyel zárult az önkormányzat ellen indított per, kikényszerítettük az egyenes válaszokat

Mint korábban többször tájékoztattuk a közvéleményt, tavaly szeptemberben közérdekű adatigénylést nyújtottunk be Dunakeszi Város Önkormányzatához a Dunakeszi Úthálózatáért Közalapítvány alapítójához a közalapítvány egyes adataival kapcsolatban. Az Önkormányzat az adatigénylést nem teljesítette, illetve tudatosan félreérthető nyilatkozatot tett azok meglétére vonatkozóan, ezért a Budakörnyéki Járásbíróságon pert indítottunk az adatok kikényszerítésére.

Mind az adatigénylésre adott válaszban, mind a per során az önkormányzat rendszeresen hivatkozott arra, hogy egy-egy adat "tudomása szerint" nem áll rendelkezésére. A Jobbik álláspontja ezzel szemben az volt, hogy ha egy önkormányzati vezető az adatigénylés teljesítése során hivatkozhatna a saját személyes tudomására, emlékeire, abban az esetben gyakorlatilag bármilyen közérdekű adatigénylést meg lehetne tagadni arra hivatkozva, hogy a szerv vezetője éppen nem emlékszik az adatokra, ez pedig alapjaiban veszélyeztetné a közérdekű adatok nyilvánosságának jogszabályi garanciáit.

A tavalyi közérdekű adatigénylésre adott válasszal szemben a per folyamán az önkormányzat kénytelen volt kiadni a meglévő adatokat, a nála nem fellelhető adatok megléte, illetve hiánya vonatkozásában pedig végre kénytelen volt egyértelmű nyilatkozatot tenni a korábban tapasztalható folyamatos mellébeszélés, hazudozás helyett.

Túl azon, hogy az alapító önkormányzat a saját alapítványának az alapító okiratát is - melyen polgármesteri aláírás is szerepel - csak a nyilvántartó bíróságon "találta meg", immár nyilvánvalóan kiderült és az önkormányzat is kénytelen volt egyértelműen nyilatkozni, hogy semmiféle érdemi elszámolás nem áll rendelkezésre arról a milliárdos nagyságrendű városi közpénzről, melyet a Dunakeszi Úthálózatáért Közalapítványnak juttatott.

A bírósági tárgyalásnak az önkormányzati nyilatkozatokat is tartalmazó jegyzőkönyvét természetesen azonnal csatoljuk azon büntetőeljárás iratai közé, amely jobbikos feljelentésre különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt van folyamatban a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságon az üggyel kapcsolatban.

a Jobbik Dunakeszi Alapszervezetének elnöke