Helyi Kubatov-listára, törvénytelenül gyűjtött e-mail címekre küldi az önkormányzat évek óta a propagandát?

A szeptemberi képviselő-testületi ülésen lakossági jelzés alapján érdeklődtem a polgármesternél azzal kapcsolatban, hogy a városi hírlevél kapcsán eleget tesz-e az önkormányzat a törvényben előírt adatkezelési szabályoknak. Minden ilyen esetben ugyanis még a hírlevél küldésének megkezdése előtt kérni kell a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál az adatkezelés nyilvántartásba vételét és be kell jelenteni annak részleteit. A város évek óta küldi e-mailes hírlevelét a lakosság számára, ennek kapcsán kértem a határozatot, amelyben a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság már a hírlevél küldésének megkezdése előtt nyilvántartásba vette az adatkezelést, és kértem annak nyilvántartási számát.

Múlt héten kérdésemre válaszul elképesztő módon egy 2016. október 12-én kelt nyilvántartásba vételi határozatot kaptam. A Hatóság a jogszabály alapján nyolc nap alatt dönt a nyilvántartásba vételről, azaz az önkormányzat – noha évek óta küldi a hírlevelet –, az adatkezelés nyilvántartásba vételét csak azt követően kezdeményezte, hogy szeptemberben rákérdeztem annak meglétére.

Különösen döbbenetes, hogy az immár nyilvántartásba vett adatkezelésnek a Hatóság honlapján bárki számára elérhető adatai szerint az adatok forrásánál a "nyilvános nyilvántartásokból átvett" megjelölés szerepel, azaz az önkormányzat szerint a lakosok e-mail címeit nyilvános nyilvántartásokból vették át.

A mai napon, a törvény alapján tájékoztatást kértem saját magán e-mail címem forrásáról, kíváncsi vagyok ugyanis, hogy honnan, milyen "nyilvános nyilvántartásból" szerezték azt meg, erre pedig biztatom valamennyi lakótársamat is.

Amint kiderül, hogy nem csak az adatkezelés eddigi módja, hanem az adatok forrása is törvénytelen, a Jobbik azonnal a Hatósághoz fordul az ügyben.

a Jobbik Dunakeszi Alapszervezetének elnöke

CsatolmányMéret