Lassan belebonyolódik hazugságaiba az Önkormányzat

Az évi sok millió forintnyi közpénzből fenntartott városi hírportálon megjelenő tegnapi dokumentum, mely a Dunakeszi Úthálózatáért Közalapítvány útbetonozási munkálatainak részadatait közli, egyetlen egy dolgot bizonyít: a város Önkormányzatának egyértelmű és nyilvánvaló hazugságát. Ha ugyanis e dokumentumot az Önkormányzat közalapítványa valóban megküldte a Polgármesteri Hivatalnak, felmerül a kérdés, hogy a Hivatal miért hazudta azt hivatalos levélben a Jobbik közérdekű adatigénylésére adott válaszaiban sorozatosan, hogy semmiféle ilyen adattal nem rendelkezik.

Felháborító, hogy az adatokat először titkolják és rejtegetik, és csak a Jobbik közérdekű adatok nyilvánosságát célzó perindítását követően "kerül" közülük nyilvánosságra néhány, ráadásul oly módon, hogy közben még az ellenzéket támadják, amiért fel merte tenni kérdéseit a város vagyonának elköltéséről.

Egyebekben egy néhány soros utcanevekből és összegekből álló, kézzel összefirkált, "okiratnak" nagyvonalúan sem nevezhető papír nem teszi átláthatóvá a milliárdos közpénzből működő Közalapítványt. Nyilvánvaló, hogy annak az útépítésen kívül egyéb járulékos költségei is voltak, valamint továbbra is kíváncsiak vagyunk arra is, hogy kik és milyen feltételek mellett kapták a közpénzes útépítési megbízásokat. Többek között ezen adatok nyilvánossága biztosítaná a Közalapítvány valódi átláthatóságát.

Nettó hazugság az az állítás is, hogy a Közalapítvány fel van függesztve: az interneten bárki által nyilvánosan ellenőrizhető, közhiteles bírósági nyilvántartás szerint létező, a mai napig jogilag működő alapítványról van szó (tehát akkor is vonatkoznak rá a jogszabályok, ha érdemi tevékenységet nem végez), melynek csak az adószámát függesztették fel - egyébként éppen sorozatosan törvénysértő működése miatt.

A Közalapítvány átláthatóságát biztosító (az említett hírportálon megjelenő információknál jóval szélesebb körű) részletes adatokat, melyeket közérdekű adatigényléseinkben kértünk, a mai napig jogellenesen nem kaptuk meg, ezért ezek nyilvánosságáért a Jobbik a közelmúltban pert indított a bíróságon mind az Önkormányzat, mind a Közalapítvány ellen. A Jobbik a továbbiakban is mindent megtesz az átláthatóságért, a bírósági eljárások végén pedig a kiperelt közérdekű adatokat az interneten nyilvánosságra hozzuk, hogy bárki áttekinthesse a városi közpénz elköltésének gyakorlatát.

Varga Zoltán Péter - facebook