Megérkezett az önkormányzat válasza Quaestor-ügyben - letölthetők a szerződések

Megérkezett az önkormányzat válasza a Jobbik helyi elnöke által a Quaestor-ügyben benyújtott közérdekű adatigénylésére. Mint korábban beszámoltunk róla, Varga Zoltán Péter arról kért tájékoztatást, hogy a szerződéskötésre mely képviselő-testületi felhatalmazás alapján került sor, milyen eljárás során került kiválasztásra a Quaestor Értékpapír Zrt, hogy kerestek-e meg más, hasonló szervezetet is, végül pedig azt, hogy a Quaestor milyen ellenszolgáltatásért végezte tevékenységét. Kérte továbbá az Önkormányzat és a Quaestor Értékpapír Zrt. közötti szerződés másolatát is.

Az önkormányzat válaszában azt jelezte, hogy az államkötvények megvásárlására a költségvetési rendelet adott felhatalmazást a polgármesternek, aki a jogszabály alapján jogosult arra, hogy saját döntése szerint a gazdálkodás során az év közben az önkormányzat pénzforgalmi számláján képződő átmenetileg szabad pénzeszközeiből értékpapírt vásároljon, vagy azt pénzintézeti lekötés útján hasznosítsa. Ezen felhatalmazás alapján vásárolt a Quaestor Értékpapírkereskedelmi és Befektetési Zrt-től 579 milélió forint értékben. Az önkormányzat megküldte a kért dokumentumokat (szerződéseket) is, melyet a cikk végén található dokumentum megnyitásával bárki elolvashat.

Tájékoztatásában az önkormányzat kitért arra, hogy az állampapírok beszerzése érrdekében a Quaestoron kívül a számlavezető Sberbank Magyarország Zrt-től, az OTP Bank Nyrt-től, a Hungária Értékpapír Zrt-től kértek be árajánlatot, ezek közül pedig a Quaestor adta a legkedvezőbb árajánlatot. Végezetül kitérnek arra, hogy az állampapír vásárlása során közvetítő nem volt, a Quaestor pedig ingyen, ellenszolgáltatás nélkül végezte a tevékenységet.

A szerződéseket látva nem kell féltenünk ugyanakkor a brókercéget. A két ügylet szerződéseiből az látszik, hogy Dunakeszi kétszer vásárolt államkötvényt. Először 2014. június 17-én 12 óra 45 perckor került erre sor a Quaestortól 499 998 120 forint értékben, de ugyanaznap, három perccel később 12 óra 48 perckor kötött szerződésben a brókercég 499 486 544 forintért, azaz 511 576 forinttal kevesebbért visszavásárolta a kötvényeket, amelyeket eladott, az utóbbi szerződés teljesítése azonban csak egy évvel későbbre, 2015. június 17-re van kiírva, a Quaestor ugyanis ekkor köteles csak jóváírni a pénzt az önkormányzat számláján, így egy évig a teljes összeget használhatja, egy évvel később is félmillióval kevesebbet kell visszadnia. (A Hivatal által beszkennelt szerződések egy fájlban találhatók meg, az első ügylet két darab, százmilliós összegekről szóló, egy-egyoldalas szerződése a feltöltött dokumentum harmadik-negyedik oldalán található.)

Ugyanez a helyzet a másik ügylet esetében: 2014. november 28-án, 15 óra 40 perckor Dunakeszi Város 79 395 457 forint értékben vásárolt a Quaestortól államkötvényt, amit ez esetben egy perccel később, 2014. november 28-án, 15 óra 41 perckor 76 930 256 forintért, azaz 2 465 201 forinttal olcsóbban adott el a brókercégnek. A pénzügyi teljesítésre itt is egy évvel későbbre, 2015. november 17-re van előírva, tehát a brókercég ebben az esetben is a teljes összeget kezelheti egy évig, a városnak pedig egy év elteltével is kevesebbet kell visszafizetnie, mint amennyit kapott. (A feltöltött dokumentum első és második oldalán található a második ügylet ugyancsak két darab, egy-egyoldalas szerződése.) A brókercég tiszta nyeresége - csak ebből az ügyletből - 2 976 777 forint - e feltételek mellett pedig nem csoda, ha egyébként a számára néhány perc alatt milliós hasznot hozó ügyletet egyébként "ingyen, ellenszolgáltatás nélkül" hajtotta végre.

Hogy a milliós összegért milyen szolgáltatást kap a város, annak a Jobbik utánajár, az ügyben pedig akkor alakítjuk ki álláspontunkat, amikor a felszámolás lezárul és kiderül, hogy Dunakeszi hozzájuthat-e a pénzéhez - mondta el kérdésünkre Varga Zoltán Péter, a Jobbik Dunakeszi Alapszervezetének elnöke.

dunakeszi.jobbik.hu