Önkormányzati bérlakás-program indítására tett javaslatot a Jobbik Dunakeszin

Önkormányzati bérlakás-program indításáról nyújtottam be előterjesztést a dunakeszi képviselő-testület soron következő, decemberi ülésére. A javaslat szerint - amennyiben elfogadja azt a város vezetése - a 2017-2021-ig terjedő időszakban Dunakeszi Város Önkormányzat képviselő-testülete évi 40 millió forintos keretösszeget tervezne a költségvetésbe, melyet összkomfortos lakások vásárlására fordítana.

Ma Magyarországon több mint 7,6 évnyi átlagfizetést kell félretenni egy 70 négyzetméteres új lakás megvásárlásához és egyes egyetemi városokban akár 30-40 százalékkal is nőttek a bérleti díjak. Mindezek miatt hatalmas kereslet van a fiatalok és a kisgyermekes családok részéről anyagilag könnyebben elérhető bérlakásokra.

A javasolt bérlakás-program az első öt éves ciklusban tíz, egyenként nagyjából 50 négyzetméteres önkormányzati tulajdonú lakással indulhatna meg, melyek 60%-a kifejezetten a fiatalok helyben maradását segítené a piacinál alacsonyabb bérleti díjjal, a maradék 20-20%-ot pedig piaci, illetve szociális alapon lehetne bérbe adni.

A javaslat szerint a bérleti díjból származó bevételt kizárólag állagmegóvásra lehetne fordítani, az esetleges ezt meghaladó bevételt pedig a programba kellene visszaforgatni, így segítve elő a fiatalok helyben maradása mellett a korábban jelentős részben elherdált önkormányzati vagyon gyarapítását is.

önkormányzati képviselő
a Jobbik Dunakeszi Alapszervezetének elnöke