Újabb négy pert indítottunk a városvezetés miatt - a törvény semmit sem jelent Dunakeszi önkormányzatának

Már a törvényesség látszatára sem ad Dunakeszi Város Önkormányzata, ha a jogszabály szerint elméletileg mindenki számára megismerhető közérdekű adatok nyilvánosságáról van szó. Az elmúlt hónapban benyújtott négy közérdekű adatigénylésemre egyáltalán nem válaszolt a városháza. Ezek közül kettő a városi média, az önkormányzat által évente több tízmillió forintos közpénzből finanszírozott televízió és újság szerződéseire, egy az Állami Számvevőszék jelentésével kapcsolatos levelezésekre, egy pedig a legutóbbi képviselő-testületi ülés név szerinti adataira kérdezett rá. Bár az önkormányzat a közérdekű adatigényléseket a törvény szerint akkor is köteles teljesíteni, ha ez nagy munkával jár, azonban az általam most benyújtott adatigénylésekre adandó válasz nagyságrendileg néhány oldalt tett volna ki, a legutolsó pedig egy egyszerű számítógépes fájl letöltésével és elküldésével néhány perc alatt teljesíthető lett volna. Az önkormányzat ezzel szemben nem csak hogy nem teljesítette, de még csak el sem utasította az adatigénylések teljesítését, azaz vette a bátorságot ahhoz, hogy egyszerűen válaszolni sem volt hajlandó.

Nem ez az első alkalom, hogy a városvezetés titkolja a dunakesziek elől azokat az adatokat, amelyeket bárki jogosult megismerni. Korábban többször jeleztem, hogy ezt nem tűröm tovább. Több per és büntetőeljárás is folyamatban van már hasonló ügyekben, most pedig a négy adatigénylés kikényszerítésére négy újabb bírósági pert indítottam Dunakeszi Város Önkormányzata ellen, hogy a város végre eleget tegyen a közérdekű adatok nyilvánosságának.

A Jobbik szerint felháborító, hogy az önkormányzat a városi adófizetők pénzén fizetett ügyvédi iroda segítségével inkább pereskedik, mint hogy a közérdekű adatok nyilvánosságára irányuló törvényi kötelezettségeinek eleget tegyen. Ha a Jobbik kapja meg a bizalmat Dunakeszi vezetésére, fel fogjuk tárni, hogy vajon mitől fél a városvezetés, amiért akár törvénysértést is kockáztatva rendre nem adja ki közérdekű dokumentumok sorát.

a Jobbik Dunakeszi Alapszervezetének elnöke
önkormányzati képviselő