A kör bezárult - végleg eltűnt a milliárdos közpénzt kezelő önkormányzati alapítvány

Mostanra nyilvánvalóvá vált: senki sem tudja, hova tűnt az Önkormányzat által alapított, a Polgármesteri Hivatal címére bejelentett, a lakosságtól az útépítési hozzájárulásokat éveken át beszedő, milliárdos közpénzt kezelő Dunakeszi Úthálózatáért Közalapítvány.

Előzmények:

Mint korábban beszámoltam róla, két közérdekű adatigénylést is benyújtottam a témában. Az egyiket az Önkormányzatnak, mint alapítónak, melyben a Közalapítvány alapadatait kértem. (Itt fontos megjegyezni, hogy az Önkormányzat, mint alapító gyakorolja a Közalapítvány fölött a törvény szerinti alapítói jogokat, amelynek során a képviselő-testület dönt bizonyos kérdésekben. Így tehát tulajdonképpen képviselő-testületi döntések adatait, végső soron testületi ülések napirendi pontjainak a nyilvános előterjesztéseit kértem ebben az adatigénylésben.) A másik adatigénylést magának a Közalapítványnak adtam be, melyben a konkrét gazdálkodási adatokról kértem felvilágosítást, azt ugyanis az alapító önkormányzat jogilag már tényleg nem, hanem az önálló jogi személyként bejegyzett Közalapítvány tudhatja.

Első adatigénylésemet konkrétan nem teljesítette az Önkormányzat, bizonyos kérdéseimre egész egyszerűen nem válaszolt, nem tájékoztatott például a képviselő- testület által elfogadott alapító okirat mellékletében foglalt, a Közalapítvány felügyelőbizottsági tagjainak személyéről, vagy arról, hogy a Közalapítvány megküldte-e éves beszámolóit a képviselő-testület részére, ahogyan azt a saját alapító okirata egyébként előírta számára.

Magának a Közalapítványnak benyújtott második adatigénylésemet semmilyen formában nem teljesítették. Korábban ugyan részsikert értem el és be is számoltam róla, hogy ezen adatigénylést (amelyet elsőként postán adtam fel a Közalapítvány bíróságon bejegyzett, a Polgármesteri Hivatallal azonos címére, azt azonban "a címzett ismeretlen" megjelöléssel a Hivatal bontatlanul visszapostázta), személyesen végül mégis sikerült átvetetnem.

Egyelőre ez az egyetlen eredmény az ügyben.

Néhány nappal később ugyanis Dióssi Csaba polgármester az átvett és iktatott adatigénylésem eredeti példányát (!) visszapostázta számomra azzal a megjegyzéssel, hogy azt a Hivatal ügyintézőjének jóhiszeműségét kihasználva (!!) vetettem át, és habár a Közalapítvány bíróságon bejegyzett címe valóban a Hivatal címe, de (FIGYELEM!) a Közalapítvány érdemi tevékenységét nem ott végzi, ezért az oda címzett leveleket nem veszik át. A Hivatalban egyébként szemmel láthatóan csupa "jóhiszemű" ember ül, a polgármester mérhetetlen jóhiszeműségét például az mutatja, hogy a saját Közalapítványuk érdemi tevékenységének valós helyszínét azért nem közölte.

Utoljára visszakérdeztem hát, hogy ha nem a bíróságon bejegyzett címén, akkor az Önkormányzat szerint ugyan mégis hol érhetem el szerintük a saját Közalapítványukat. Legott jött a válasz: nekik bizony fogalmuk sincs erről.

Így veszett hát el a közel kétmilliárd forintot kezelő, a lakosságtól az útépítési hozzájárulásokat szedő Közalapítvány Dunakeszin.

A mesének (legalábbis részünkről) nincs vége, folytatása következik.

Varga Zoltán Péter - facebook